<p>Kasvaa usein yksitellen kuusi- ja sekametsissä sekä tunturikoivikoissa elokuusta syyskuulle.</p> polttiaishapero <p>LAKKI on tasaisen harmaa tai harmaanruskea, kuivana kiiltävä ja märkänä tahmea. Aluksi kupera lakki laakenee vanhemmiten ja on lopulta keskeltä kuopalla. HELTAT ovat aluksi valkeat, myöhemmin harmaantuvat. JALKA on solakka, aluksi valkea mutta vanhemmiten harmaantuva. MALTO on haurasta ja valkoista, vahingoittuneista kohdista hitaasti harmaantuvaa. ITIÖPÖLY on kermanväristä. HAJU on mieto. MAKU on polttavan kirpeä.</p> <p>Itiöt ovat 8–10 x 7–9 um, leveän soikeita tai melkein pallomaisia, pintakuvio on nystyinen ja selvästi verkkomainen.</p> (Fr.:Fr.) Fr. <p>Polttiaishapero on keskikokoinen, harmaanruskealakkinen helttasieni, jonka malto harmaantuu hitaasti vanhetessaan ja vahingoittuneista kohdista. Maku on polttavan kirpeä.</p> <p>Kuusen ja tuntureilla koivun mykorritsasieni.</p> <p>Muita samankaltaisia lajeja: Vain harvalta haperolajilta puuttuvat lakista kokonaan kirkkaat värit. Polttiaishaperon voi lähinnä yrittää sekoittaa SAVUHAPEROIHIN (R. adusta coll.), jotka ovat kuitenkin selvästi tanakampia sieniä. Lisäksi niiden maku on mieto, tuoksu kellarimainen, ummehtunut, eivätkä ne harmaannu niin selvästi.</p> true Russula consobrina 37 nässelkremla <p>Yleinen koko Suomessa (LC).</p>